Setahu saya, menanam kunyit amat sukar setelah membaca beberapa luahan hati para peminat tanaman di kalangan netizen dalam beberapa buah ‘group’ bertani Facebook.
Sukarkah Menanam Kunyit?
Namun, setelah cuba untuk menanam sendiri menggunakan rizom (biji), ia tidaklah sesukar yang disangkakan.
Pada pengalaman saya, apa saja tanaman berubi/rizom memerlukan tempat yang sesuai dan media tanamannya tidak terlalu keras.
Saya menanam menggunakan rizom beralaskan kotak telur terpakai bersama beberapa keratan yang lain seperti serai, halia dan bawang. Syukur, ianya menjadi seperti yang dirancang. Semua tanaman menjadi sehingga saya merasa hasilnya.
Tanam Sekadar Suka-Suka
Berbalik kepada cerita, saya ada menanam sebanyak tiga polibeg sahaja tidak termasuk yang ditanam di tanah.
[caption id="attachment_874" align="aligncenter" width="1080"] Halia juga saya tanam di dalam polibeg.[/caption]
Saya suka menanam di dalam polibeg memandangkan ruangan menanam yang agak terhad serta saya sering kali meminda kedudukan tanaman mengikut keperluan semasa seperti kuantiti tanaman, keperluan pencahayaan dan pembajaan serta penyiraman automatik (fertigasi).
[caption id="attachment_875" align="aligncenter" width="1080"] Hasil yang dituai seperti ini senang ditanam semula.[/caption]
Saya telah menuai sebuah polibeg sahaja yang pada asalnya adalah 3 biji rizom yang dicambahkan ditanam bersama dengan berat purata satu rizom lebih kurang 10gram.
Proses penuaian mudah kerana media tanaman yang digunakan adalah tanah hitam dan dicampur sedikit pasir. Manakala bahagian atasnya saya letakkan selapis sabut kelapa atau cocopeat bagi mengelakkan media tanaman cepat kering.
Penuaian selama 10 minit dengan mengoyakkan polibeg disebabkan bijinya sudah menekan polibeg dan pokoknya bersama media tanam rupa-rupanya tidak dapat dikeluarkan dengan mudah.
[caption id="attachment_876" align="aligncenter" width="1080"] Proses menuai.[/caption]
Hasil tidak disangka, saya memperolehi lebih kurang 600gram yang sedia untuk dituai dan beberapa anak pokok baru untuk ditanam semula.
[caption id="attachment_880" align="aligncenter" width="1080"] Hasilnya berat 600gram yang dituai (1 polibeg).[/caption]
Hasil tuaian dicuci bersih dan saya mengambil keputusan untuk menjadikan hasil tuaian sebagai serbuk kunyit kegunaan di dapur.
[caption id="attachment_877" align="aligncenter" width="1080"] Proses memotong sebelum dijemur.[/caption]
Keesokkannya, saya menghiris nipis bijinya dan terus dijemur di bawah cahaya matahari terik.
[caption id="attachment_878" align="aligncenter" width="1080"] Dijemur bawah terik matahari.[/caption]
Cukup tiga hari, hasilnya seperti dalam gambar di bawah dan seterusnya akan dikisar halus. Jimat sedikit belanja dapur.
[caption id="attachment_879" align="aligncenter" width="1080"] Ia menjadi kering selepas hari ketiga.[/caption]
Saya amat teruja dengan penuaian hasil ini. Pada hakikatnya saya menanam sekadar suka-suka membuat eksperimen sahaja.
Info Ringkas
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kunyit (Curcuma longa) merupakan sejenis rempah yang banyak digunakan dalam kari dan masakan lain Asia Selatan. Ia juga digunakan untuk memberi warna kuning pada masakan.Selain kegunaan kepada masakan, ia juga terkenal di kalangan masyarakat Melayu dan India dengan khasiatnya sebagai ubat pembersih dalaman badan dan mencantikkan kulit. Di samping itu daun serta bunga kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu memang digemari sebagai ulam.
Suatu kajian telah dilakukan oleh saintis penyelidik dari Universiti Tel Aviv, Israel mendapati kunyit mempunyai sejenis bahan aktif dikenali Curcumin. Dalam dos yang tinggi, unsur itu mampu memberikan kesan terapeutik untuk menentang keradangan. Menurut Dr. Shahar Lev-Ari dari Fakulti Kesihatan Awam, Perubatan Sackler Univeristi Tel Aviv, kajian yang dilakukan bersama para penyelidik lain mendapati Curcumin mampu melawan kanser apabila digabungkan dengan sejenis ubat antiradang yang lain. Curcumin bertindak meneutralkan radikal bebas selain mampu menjadi antioksidan bagi memusnahkan radikal bebas sebagai faktor penyebab utama kepada kewujudan sel-sel kanser. (Kosmo 17 Jun 2011)
Khasiat Untuk Kesihatan
Pada masa yang sama, ia mempunyai banyak nutrisi yang sangat baik kepada kesihatan, seperti protein, serat, Vitamin C, Vitamin E, potassium, kalsium, zat besi dan magnesium
Mencegah Kanser
Boleh membantu anda mencegah daripada menghidap kanser, berhentikanperkembagan kanser prostat (sekiranya anda ada) dan bahkan membunuh sel kanser. Sudah banyak kajian menjumpai bahan aktif yang terdapat di dalamnya yang boleh melawan kanser sel dan pada masa yang sama melindung badan daripada mendapatnya.
Mengawal Berat Badan
Serbuknya boleh membantu anda menurunkan berat badan dengan mengawalnya. Satu komponen yang terdapat di dalam kunyit boleh membantu fungsi hempedu, satu organ yang memainkan peranan untuk memecahkan lemak di dalam badan.
Menyembuhkan Luka
Ia merupakan satu antiseptik dan ajen anti-bakteria semulajadi dan boleh dijadikan satu disinfectant yang berkesan. Sekiranya anda mengalami luka, anda boleh menaburkan sedikit serbuk kunyit ke atas tempat yang terkesan untuk mencepatkan proses penyembuhan.
Mengurangkan Tahap Kolestrol Dalam Badan
Kajian telah membuktikan bahawa pengambilannya dalam diet pemakanan boleh mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Masalah kolestrol berlebihan dalam badan boleh menyababkan masalah kesihatan yang lain. Antaranya adalah masalah jantung dan darah tinggi.
Mengawal Kencing Manis (Diabetes)
Ia boleh digunakan dalam rawatan kencing manis dengan sedikit bantuan daripada insulin. Ia boleh meningkatkan kawalan glukosa dalam badan dan meningkatkan kesan ubat-ubatan untuk merawat masalah kesihatan ini.
Kredit: XTRA
Anda boleh rujuk Kategori Petanian untuk maklumat lain ya.
Jangan lupa Subscribe Channel YOUTUBE saya!
30 Comments
Waa bagus dapat buat mcm ni, mmg ada jenis yg tanam apa pon menjadi..seronok tgk org yg hebat bercucuk tanam, dpt hasil pon memuaskan.. 😁
ReplyDeleteMenjadi betul kunyit tu. Buat tea bagus untuk kesihatan. Oh! best kalau ada bunga kuyit boleh buat ulam. Sedap!
ReplyDeleteSeronok nya dapat tanam macam-macam. Ada juga tanam kunyit dan sikit2 pokok utk kegunaan memasak. Maklumlah duduk umah tinggi tak ada tanah, tanam dalam pasu. Ank jiran rajin pulak pergi gemmbur2 pasu dan petik2. Adehhh. Habis pecah pasu kite. Kalau ada peluang, memang suka tanak sendiri.
ReplyDeletekunyit ni memang bagus. wah nampak besar2 jugak tu. aduh pokok kt umah kita..lambat benar nak membesar..macam nak hiidup taknak hidup..nak mati pun tak..hehehe
ReplyDeleteIts good bila ada minat mcm ni. Sihat dan terjaga
ReplyDeleteSuburnya kunyit tu banyak hasilnya geram tengok kita nak tanam Temu hehehe sebab suka makan buat ulam wakakaka kalau kunyit tengit sikit nak makan bergitu hehehehe.. Kat kg kita banyak sangat pokok ini nak tanam juga lah..
ReplyDeleteTeringinn nak menanam mcm ni... tp hahaha setakst teringin tak pernah lagi buah. Kadang pikir nak pakai serai seketul tu jer . Nnt kita refer balik sini bila nak start bercucuk tanam yer
ReplyDeletebagusnya ada hobi menanam macam ni boleh jimat belanja dapur and diyakini bersih sebab diri sendiri yang tanam
ReplyDeleteRasa puas hati kan bila apa yang kita tanam bagi hasil. Saya pun tak sabar nak masuk rumah baru, nak start menanam jugak. Rumah sekarang atas langit, beranda pun tak ada. Susah nak menanam.
ReplyDeleteBagusnya.. Berbakti pada tanah.. Mmg akan dapat hasilnya kan... Saya suka buat ulam kunyit muda...sedap sangat2...
ReplyDeletebunga kunyit pun sedap diulam
ReplyDeletesaya pernah mengalaminya.. jeles dengan kawan-kawan yang ada rumah landed..
ReplyDeleteya.. benar sekali..
ReplyDeleteboleh cuba tanam sedikit dulu.. mmg rasa jimatnya..
ReplyDeletepokok temu pun ada tanam.. cantik bunganya warna merah..
ReplyDeleteya. minat mcm ni boleh jadi duit juga..
ReplyDeletekena belai juga tu.. baja, siram dan tanah kena sesuai..
ReplyDeletesebab tu saya lebih suka guna pasu plastik dan polibeg.. dulu rumah tinggi.. ringan nak bawa pasu naik atas..
ReplyDeletepenah berbunga juga kunyit ni.. cuma saya tak biasa makan je.. samalah macam pokok temu.. sayang bunganya layu mcm tu saja.. jiran pun x pandai makan..
ReplyDeleteada masa tak jadi jugak.. menanam senang.. tapi bila ada penyakit tu yang buat pening kepala
ReplyDeletealhamdulillah bestnya berbakti kepada tanah. akhirnya kita juga yg dapat nikmat rezeki limpahan Yang Maha Esa ^_^
ReplyDeletewah banyaknya menanam! ayah saya pun antara orang yang suka berbakti kepada tanah. kalau tengok kt rumah saya ada macam2 pokok2 buah buahan. :)
ReplyDeleteSama la saya ... Bosan kat rumah.. Semua benda ditanam. Haha.. Mslhnya masa nk tanam tamak tanam byk2.. Skali semuanya berhasil byk lak.. Last2 share skit2 bg orang... Seronok kan dpt tgk hasil kita..
ReplyDeleteya.. lain macam semangatnya.. best sebab akan ada hasil.. daripada tanam bunga tak boleh makan .. hihihi
ReplyDeleteJarang2 nak baca sampai habis bab tumbuh tumbuhan ni. Tapi hari ni setel bab kunyit. Terbaik...yang penting jangan kita mengunyitt sudah haha.
ReplyDeleteNampak cara tanam agak senang...
ReplyDeleteTeringin jugak nak bercucuk tanam macam ni. Nak guna tak payah beli dah. Tapi tu la, duk rumah flat mana ada tanahnya nak bercucuk tanam hehe.
ReplyDeleteya.. kalau tinggal rumah flat memang itulah kekangannya.. boleh cuba kaedah tanpa tanah seperti hidroponik.. dalam group di fb ada yang berkongsi idea bertani di rumah flat.. ianya menarik
ReplyDeletekunyit sememangnya mudah ditanam. tak perlu penjagaan terlalu rapi.
ReplyDeletehihihi. mengunyit di tempat yang betul apa salahnnya..
ReplyDelete